Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Stílusos játéktárolás

2017. március 11. 19:59 - Bencsikné Mészáros Csilla

Ugye ismerős az a helyzet, amikor egész napos pakolásunk ellenére is őskáosz honol az otthonunkban?! Ezt a sziszifuszi munkát majd' minden szülő megtapasztalja (vagy csak mi csinálunk valamit nagyon rosszul :-)), hiába a szingliként állított kőkemény elvek. A babaköszöntések, születésnapok, névnapok - különösen nagy család esetén - idővel elkerülhetetlenül egy óriási játéktenger kialakulásához vezetnek.

Hogyan lehet ezt elkerülni? Több családtól hallottam, hogy egy megbeszélt ünnepre, pl. névnapra vagy szülinapra csak "élményt" ajándékoznak. Ilyen lehet egy arborétumi, bábszínházi vagy állatkerti látogatás. A felhalmozódott játékokat bevonhatjuk rotációba is, amikor egy bizonyos mennyiséget elteszünk, és rövidebb-hosszabb időközönként felajánljuk csemeténknek a "régiek újakra való" cseréjének lehetőségét. Nálunk ezt nagyon szeretik a lányok, csillogó szemmel fedezik fel ilyenkor az amúgy csak porosodó darabokat. Kiváló megoldás az is, ha valamelyik családsegítő szervezetnek ajánljuk fel a szép állapotúakat - különösen az ünnepek tájékán van erre több lehetőségünk -, vagy egy börze keretében el is adhatjuk.

De ami marad!

A legjobb rendszerező megoldások is kétségkívül úgy születnek, hogy valakinél felmerül az adott "probléma", ami nem hagyja nyugodni, és meg akarja oldani. Nagyon sok időt és energiát fordít rá, hogy testen öltsön a megoldás. Aztán rájön, hogy esetleg másban is felmerült ez az igény, csak nem jutott eredményre, és BUMM! piacra dobja a produktumot. Remek példa erre a CUCC papírzsákok, egy kétgyermekes édesanya, Magony Ági termékei. Amellett, hogy nagyon könnyű beledobálni a gyerekszobában/lakásban kallódó játékokat, ruhaneműket, takarókat, akármit, még jól is néz ki. További hozzáadott értéke az egyediség (minden egyes darab festése kézzel, stencil és akrilfesték segítségével készül), valamint újrahasznosítható is. Nem mellesleg az áruk is nagyon jó! Az ára 1500 Ft-tól indul.

d_mg_4676_2.JPG Kép: http://mamilla.hu/

Aki kicsi lakásban él, az tudja, hogy minden négyzetcentimétert ki kell használni, a falfelületeket/ajtóbelsőket vétek parlagon hagyni. Apróságok rendszerezésére- különösen a gyerekszobában és a fürdőszobában - jól jöhetnek ezek a kedves fali tárolók, elérhető áron.

hmprod.jpgKép:http://www2.hm.com

Nem tudom, létezik-e ilyen kategória, de ha igen, akkor magamat abszolút a kosár-rajongók közé sorolom. Mindegy, hogy rattanból, nádból, tengerifűből, műanyagból vagy valamilyen textilből készülnek, egyszerűen a műfaj rabja vagyok, be is szereztem már jó párat. A széles alapanyag- és színválaszték garantálja, hogy bármely stílusú otthonban megtalálják a helyüket. Kedvenc lelőhelyem ebben a kategóriában a JYSK. Valóban számtalan verzióban és formában kaphatók itt, és a gyakori akciók alkalmával igazán kedvező áron lehet hozzájuk jutni. amber-interiors-x-tessa-neustadt-15-1.jpg

Fotó: http://amberinteriordesign.com

A tárolás címvédő bajnoka szerintem egyértelműen az IKEA, nélküle nem lenne teljes a lista. Méltán népszerűek a gyerekeknek megálmodott TROFAST sorozatok. A koncepció lényege, hogy a gyerekek önállóan tudják használni a bútort, egyedül kipakolják és bepakolják (haha :-)) a kincseiket. Még ha az utóbbi műveletben segíteni is kell, a dobozokba való beledobálás két percnél többet nem vesz igénybe, és utána REND van. Tapasztalataim szerint ez az állapot is nagyjából két percig tart, így nálunk általában már csak lefekvés előtt bonyolódunk ilyen "procedúrába". A tavalyi év egyik új terméke a SLÄKTING, egy olyan tárolózsák, ami kétoldali fogantyúinak köszönhetően könnyen hurcibálható, vagy akár fel is akasztható.

2017-03-10.jpg

Ezek egyszerű, viszonylag univerzális színekben kaphatók, hogy a legtöbb gyerekszobához passzoljanak. Ha azonban szeretnél valami különlegesebb, netán egyedi tárolót, akkor nézd meg a MamaZoo termékeit. Tárolói 100% pamutvászonból és erős bútorvászonból készülnek, a minták filcből vannak rávarrva. Teherbírása akár 10 kg (ez bármilyen játéknak elegendő kell legyen!) és szuper tulajdonsága, hogy mosógépben is mosható 30 fokon. Három méretben (35x35cm; 50x47 cm; 60x47 cm) és rengetegféle szín és mintavariációban rendelhető, de a tervező és egyben készítő édesanya egyedi igényeket is teljesít. Változtatható a vászon/bélés színe, a figurák száma, de maga a motívum is. Nekem pillanatnyilag legjobban a nem állatmintás zsákok tetszenek, de a lányaim nyilván az unikornisosat választanák...

Fotók: https://www.mamazoo.hu

Design mindenkinek

Az Otthon magazin 'Névjegy' rovatában olvastam Péni Brigitta Bubák játéktárolójáról, amit a Download Design 'Töltsd le a babaszobát!'  programja hívott életre. Ennek keretében bárki ingyenesen tölthet le designbútor-terveket, a tavalyi évben bababútorokét. A népszerűségi listát vezető játéktárolók rétegelt lemezből állnak, amelyeknek egy-egy eleme gyerekbarát festést kapott. "Két szett készült: a szögletes kivágású a vonatot juttathatja a kicsik eszébe, míg a kerekded furatok szemekre hasonlítanak. A játékosságot néhány kötéldarab is megsokszorozza, amelyeket könnyű megragadni, és így egymásra pakolni több elemet, összekötve azonban vagonokká alakulhatnak"  meséli a tervező. A tervet itt lehet letölteni.

2017-03-101.jpgFotó:http://downloaddesign.hu/

Sajnálom, hogy nem korábban bukkantam ezekre a guruló csodákra, mert a mi fa tárolónk még tömörfából készült (kedvenc asztalosunk kezei alatt), ami jóval nehezebb, mint a Bubák. Hogy hogy nem, azért kisebbik lányunk is szívesen tologatja a mindennemű babacuccot rejtő ládikát. A fehér lazúrral való lefestés után kedvenc zászlófüzér mintámat stencil és dekorfesték segítségével applikáltam két oldalára. 

p1050478-2.jpg
Bár a tavasz a nyakunkon van már és igyekszünk maximalizálni a kint töltött időt, azt hiszem a gyerekek mindig adnak apropót, hogy pakoljunk egy keveset!  Ha nem bent, akkor kint! :-)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr7312324289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása