Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Hogyan csináljunk lélegzetelállító faliújságot?

2017. március 31. 14:47 - Bencsikné Mészáros Csilla

Kedvenc IKEA Hack-em

Bizton állíthatom, hogy millióan vagyunk, akik imádják az IKEA koncepciót: nagyon széles spektrumban kínál minőségi lakberendezési bútorokat, kiegészítőket olyan kapcsolódó szolgáltatásokkal, amik segítik a saját tervezést, összeszerelést, szállítást. Aztán ott vannak a "jóléti szolgáltatások", mint az étterem, a büfé, a baba-mama szoba, gyerekmegőrző stb - amik akár egész napra az áruházban tartanak (nyilván nem véletlenül). Mindezt képesek olyan struktúrába foglalni, hogy álmainkat véljük megtestesülve látni. Azt hiszem, legelőször ezt adják el nekünk. A vidám, együtt töltött idő illúzióját. Otthonos nappali, praktikus konyha, játékos gyerekszobák. Az életszagúan berendezett enteriőrök kínálják magukat a kipróbálásra, joggal érezhetjük úgy, hogy nekünk tervezték.

De ami a hab a tortán szerintem, hogy ezernyi termékeik lehetőséget adnak a továbbgondolásra és gyakorlatilag egy külön fogalommá nőtte ki magát az IKEA HACK. A bútorok és kiegészítők új tartalommal való megtöltése izgalmas, és azt a lehetőséget nyújtja, hogy ne "tömegcikként", hanem inspiráló alapanyagként gondoljunk a termékekre, egyedi és testre szabott darabokat létrehozva. Mindenki figyelmébe ajánlom az IKEA Hackers oldalt böngészni, de természetesen sok DIY blogger oldalán is találkozhatunk jópofa ötletekkel. Íme az én kedvencem:

Textillel borított faliújság

Immáron két darab is készült belőle az otthonunkba: egy a konyhába, mindenféle fontos, nem elfelejtendő papírnak; és egy a gyerekszobába, amolyan büszkeségfalnak, hogy az aktuális alkotásokban gyönyörködjünk. Az eredeti, angol nyelvű leírást és a fázisfotókat itt találjátok. A projekt teljes költségét nagyban befolyásolja a felhasználni kívánt textília ára, én az első esetben maradék sötétítőfüggönyből, legutóbb pedig az Ikeában vásárolt anyagból használtam fel, aminek métere 1490 Ft-ba került. Az alacsony költségvetés akkor tartható, ha abból indulunk ki, hogy minden háztartás alapfelszereltségéhez hozzátartozik egy ragasztópisztoly is :-) 

Ami szükségeltetik:

  •  Väggis falitábla - 895 Ft
  • tetszőleges textília (kb. 46X66 cm) - kb.700 Ft
  • rajzszegek, színes vagy nikkel ( a darabszám a kívánt sűrűségtől függ: ha nagyon szorosan rakjuk, akkor kb. 140-150 db) - kb. 600 Ft
  • ragasztópiszoly
  • olló

Túl vékony anyaggal nem érdemes dolgozni, szerintem érdemesebb tartósabb fajtát választani, hogy bírja a folyamatos gombostűzést. Íme a folyamat:

  1. Első lépésként vasaljuk ki a textíliát.
  2. Ezután fektessük rá az anyagunkat a falitáblára, ügyelve arra, hogy legyen ráhajtás minden oldalon (kb. 3-5 cm).
  3. Most jutnak szerephez a rajzszegek: kezdjük el beleszurkodni a parafatáblába, szem előtt tartva, hogy az anyagnak feszesnek kell maradnia. (Én emiatt előbb a sarkokat fixáltam, és utána haladtam szépen sorba.)
  4. Végül fordítsuk meg az anyagot, (figyelem: túl nagy ráhajtás sem jó, az anyagfelhalmozódás el is tarthatja  a táblánkat a faltól!) és a ragasztópisztoly segítségével rögzítsük a tábla hátuljára.

faliujsag_1.jpgfaliujsag_2.jpg

A projekt nagyszerűsége, hogy nem igényel sem kézügyességet, sem extra kelléket. A folyamat egyszerűsége garantálja, hogy a magukat kétbalkezeseknek tartók is gyönyörű produktumot készítsenek. Én nikkel és fehér gombostűket használtam, de teljesen más a végeredmény, ha színes vagy éppen arany színűeket használunk, ugyanez igaz a textília megválasztására is. Rengeteg a variációs lehetőség, tényleg minden darab egyedi lesz és senki sem mondja meg, hogy azt a táblát valaha az IKEA-ban vetted! :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr912382375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása