Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Beleszeretni egy panellakásba

2017. április 12. 14:52 - Bencsikné Mészáros Csilla

Az első benyomás a legfontosabb hatás, ami rengeteg területen vezérel minket. Nagyon sokszor ez alapján ítélünk és ítéltetünk meg, személyes és üzleti folyamatokat egyaránt befolyásol. Változatlanul nagy fontosságot tulajdonítunk neki, pedig sokszor téved... de ez a tévedés általában csak később derül ki, már ha egyáltalán szánunk rá elég figyelmet a mélyebb megismerésre. Sztereotípiák, pozitív és negatív előítéletek mentén egyensúlyozunk, amiket akár az előnyünkre is fordíthatunk. A sorsdöntő első találkozásra való felkészülést nem szabad a véletlenre bízni, főleg ha anyagi érdekünk is fűződik hozzá, mondjuk egy ingatlan eladása, kiadása. Így lehet előny a kiszámíthatatlanságból.

Azt vettem észre magamon, hogy néhány dologgal kapcsolatban, csupán a szó hallatán is ezernyi feltételezés/korábbi tapasztalat/érzelmi színezet hasít belém. Így van ez például a panel lakásokkal kapcsolatban. Mi jelenik meg először a fejemben? Sötét helyiségek, műanyag lambéria, besárgult ajtók, öntöttvas kád, túlzsúfoltság, 30 éves leharcolt bútorok... és valószínűleg nem egyedül gondolom így. Egy ilyen lakásba bizony nem szívesen költözne senki, sem albérlőként, sem tulajdonosként! Legfeljebb jóval a piaci ár alatt. De mit kell változtatni ahhoz, hogy mágnesként vonzza a potenciális érdeklődőket, és a lehető leggazdaságosabb pénzügyi tervet valósítsuk meg? Egy 50 négyzetméteres panellakáson keresztül szeretném mindezt bemutatni, amit nemrégiben készítettünk fel kiadásra.

panel_eloszoba.jpg

Az ajtón belépve tágas előszobába érünk, ami a fehér falaknak és a fehérre mázolt ajtóknak köszönhetően világos.  Az otthonosság érzete miatt puha, süppedős padlószőnyeget fektettünk le. A két szoba között filléres, ugyanakkor látványos installációt függesztettünk. (Tipp: beltérben használjunk jó minőségű, vízbázisú zománcfestéket. Lelőhelyem itt - a konyhai székek szürke színét is itt keverték). Az előszoba megvilágításáról egy IKEA HACK gondoskodik (meg az ezermester férjem :-) - polckonzol+textilkábeles izzó, búra nélkül.

Először is fel kell mérni a lakás állapotát és ezzel párhuzamosan felvenni a kapcsolatot a közös képviselővel a tervezett munkálatokkal kapcsolatban (a fűtési időszakban, nagyjából szeptember 15 - május 15 között ugyanis nem fognak hozzájárulni a vízrendszer leengedéséhez). A következő mérföldköveket  kell érinteni:

  1. Nyílászárók állapota. Szelelnek-e az ablakok?  Csiszolás/festés útján rendbe hozhatók-e vagy csere szükséges? Közös képviselővel egyeztetni, kilátásban van-e esetleg panelprogramos felújítás.
  2. Fűtési rendszer. Radiátorok cseréje? Csövek festése? (ua. érvényes, mint az előző pontban)
  3. Bejárati ajtó és belső nyílászárók állapota. Festéssel, üvegcserével megoldható-e a felújítás?
  4. Burkolatok állapota. Parketta csiszolás, csempe újrafestés vagy csere?
  5. Szaniterek (kád, mosdó, mosogató, wc, csaptelepek) állapota
  6. Alapvető háztartási berendezések (tűzhely, sütő, szagelszívó, mosógép, ha valami csoda folytán elfér, akkor mosogatógép) állapota
  7. Falak állapota. Előfordulhat, hogy már 5 réteg tapéta (nem vicc!) van a falon, amit először is el kell távolítani. Glettelés, festés vagy tapétázás.
  8. Villanyvezetékek/biztosítékok - az eredeti alumínium vezetékek esetén mindenképpen érdemes kicseréltetni azokat.
  9. Világítótestek állapota/optimális elhelyezkedése.
  10. Konyhabútor állapota. Átfestés vagy csere (ha átrendezés nem szükségeltetik, akkor esetleg megúszható csupán a frontok -előlapok - cseréjével)
  11. Alapbútorok (ágy, asztal, székek, szekrények) állapota. Egyáltalán bútorozottan akarjuk-e áruba bocsátani?
  12. Internet-hozzáférés van-e? Ha nincs, akkor érdemes a felújítás során beköttetni, mert ez már alapvető vevői igény.

 +1. igényesség és egyediség, amitől a piaci ár felett és gyorsan gazdára talál egy ingatlan (kiadásra is érvényes)...

dsc_7007.jpg

Bár egy panelkonyha messziről sem nevezhető tágasnak, mindenképpen szerettem volna beilleszteni valamilyen karakteres étkezőalkalmatosságot. A lomtalanításból megmentett, szinterező műhelyben újjávarázsolt varrógép-állvány, kiegészülve egy fa fedlappal igazán markáns elem lett. Az étkezőszékeket szürke vízbázisú zománcfestékkel festettem át a színharmónia érdekében. A képtartókon elhelyezett táblaképek olcsók és látványosak.

Nos, ez azért nem könnyű, mert nézőpontot kell váltani és a vevő szemszögéből kell nézni a lakásunkat/házunkat. Hiszen akár az előző pontokat összességében, akár például a bútorokat kiemelve nézzük a dolgot, a legtöbb eladó úgy gondolja, hogy bizony nem fog vesződni egy felújítással, bútorozással, vagy akár csak egy rendrakással. Minek, hiszen a vevő úgyis majd kiválasztja magának, hogy  mi tetszik neki. Nos, ez az óriási tévedés! Bár szeretjük azt hinni, hogy mindig a józan eszünk alapján döntünk, de ez nem igaz. Még egy ilyen nagy horderejű dolognál is alapvetően az érzelmeink irányítanak. Ha otthonosnak, világosnak, ízlésesen berendezettnek látunk egy ingatlant, akkor nagyon gyorsan azonosulni tudunk vele, és már látjuk is magunkat a konyhában sertepertélni vagy a kanapén ücsörögni. Ezt kell igazából eladni. Nem a saját ízlésünket kell megmutatni, hanem egy általános koncepciót, amivel a legtöbb ember azonosulni tud. Egy "kész" lakás sokkal több potenciális vevőt csalogat, hiszen nagyon kevesen vannak olyanok, akik szívesen vágnak bele maguk a felújításba. Ha sürget a költözés, ha gyermekünk van, ha sokat dolgozunk és kevés a szabadidőnk, vagy csak híján vagyunk az építőipari tapasztalatoknak, akkor nem akarunk ilyen nagy terhet a vállunkra venni. De ha adott egy jó állapotú tiszta! lakás, amit szép bútorokkal, textilekkel, képekkel, virágokkal fel is öltöztetnek, akkor bizony erre fog dőlni a mérleg nyelve.
panel_konyha.jpg

A konyhába nagyméretű (30X60 cm) szürke járólapokat választottam, ami semleges megjelenésű. A konyhabútor nagyon rossz állapotban volt, ezért teljesen újat kellett csináltatni. Mivel a helyiség ablaktalan, ezért csakis a fehér szín jöhetett szóba. Anyaga költséghatékonysága szempontból bútorlap lett, amit kiváló asztalosunk készített a terveink szerint, hogy minden centimétert ki tudjunk használni. A hidegburkolatot a lengyel Opoczno kínálatából választottam, mert nagyon jó az ár-érték aránya.

panel_furdo.jpg

A fürdőszoba teljes átalakuláson ment keresztül (itt kő kövön nem maradt :-)). Megszabadultunk a fürdőkádtól, helyette egy ívelt zuhanykabint került be, ami mellé még a mosógép is elfér egy kisebb szárítóval együtt. A szekrények és a világítás is az IKEÁ-ból valók. Ha kevés hellyel gazdálkodhatunk, akkor érdemes tükrös felső tárolót választani az egyszerű tükörrel szemben. A járólap és a falicsempe szintén Opoczno.

panel_szoba.jpg

A képen a kisebbik szoba látható. Óriási változást hozott a világos színű laminált padló + fehér falak kombináció. A tükrös fenyőszekrényt egy kis dekorfestékkel dobtam fel, amivel harmonizálnak a díszpárnák és a felújított kis hokedli is (egy ronda, piros műbőr fedlapú darab volt, brrrrr). Az egyszerű képkeretekbe geometriai formákat, kottát és idézetet nyomtattam, amiket a JYSK-ben vásárolt vakrámás keretbe "pingált" fekete kör még hangsúlyosabbá tesz.

Ugye, már nem is emlékeztet egy panellakásra? Modern, mai otthon, ami csupán néhány napig állt üresen, mert az első érdeklődök ki is vették. Nagy öröm számomra, hogy Dia és Betti rögtön otthon érezték magukat és saját stílusukat is könnyen beillesztették ebbe a világos, szerethető panellakásba!

panel_konyha_fogantyu.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr8112414231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása