Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Amit a cérnakép-készítésről tudnod kell - a workshop-sorozat első állomásának tapasztalatai

2018. február 09. 20:26 - Bencsikné Mészáros Csilla

Nagy készülődés előzte meg februári workshopunkat, többen is igyekeztünk kitesztelni az optimális alapanyagokat, hurkolási technikákat és persze rengeteg inspirációt felkutattunk és megosztottunk egymással. Már ezek alapján is kiderült, mennyi mindenre figyelni kell, hogy szép végeredményt kapjunk. Tapasztalatainkat mindenképp szeretnénk megosztani, hogy mindenkinek sikerélménye legyen, aki cérnakép-készítésére adja a fejét, mert nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre látszik. 

A munka folyamata

  1. Kiválasztottuk a mintát. Leginkább a Pinteresten nézelődtünk 'string art' (itt az én albumom) kifejezés alatt, de a Google kereső olyan sablonokat is kidobott, ahol már a szögek helye is be volt jelölve.
  2. A kívánt méretben - az alaptáblánkhoz igazítva kinyomtattuk a sablont, amit körbevágtunk, hogy jobban el tudjuk helyezni.
  3. Az alaptáblát ki-ki a maga ízlése szerint natúran hagyta vagy lefestette.
  4. Elhelyeztük a sablont az alaptáblán és elkezdtük a szögeket beverni (Nos, ide nagy türelem kell, kb. másfél órát csak ezzel töltöttünk, de az összetettebb, nagyobb mintáknál még több időt vett igénybe).
  5. Amikor ezzel megvoltunk, eltávolítottuk a sablont és kezdődhetett a fonalak hurkolása. 

A beszélgetés csak a fonalazós részre korlátozódott, hiszen majd' két órát csak püföltük a szögeket. :-) A könyvtár ajtóval zárható kisterme és az alátéteink gondoskodtak arról, hogy elviselhetőbb legyen a lárma, de azért nyolc kopácsoló nőt összeadva nem volt kicsi így sem a zajterhelés. Közös konklúziónk volt, hogy ezt valóban sokkal hasznosabb volt együtt elkezdeni, mert így biztatni tudtuk egymást, és egyedül talán fel is adtuk volna a projektet.

 Legfontosabb tapasztalataink

  • Alaptábla, amire a képeket készítettük: tömörfa ill. rétegelt falemez volt.
  • Szögek mérete: 17 ill. 20 mm-es nagyfejű szögekkel dolgoztunk. Vettünk próbaképpen kisfejű szöget is, de azzal jóval nehezebb volt bánni, így azt inkább elvetettük. Haladó szintnél azonban meg lehet vele próbálkozni, nyilván teljesen más képet ad, kevésbé lesznek markánsak a szögek a képen.
  • Fonal: bár elvileg cérnaképről van szó, de a mi ízlésünknek jóval tetszetősebbek voltak a fonalak. Elsősorban hímzőfonallal, illetve nagyon jó minőségű, 100% pamut összetételű Catania kötőfonallal dolgoztunk. Tapasztaltuk, hogy minél vékonyabb fonallal van dolgunk, annál finomabb lesz az összhatás.
  • Szögek elhelyezkedése és távolsága: ránézésre nem tűnik fel, de bizony az sem egyszerű, hogy a szögek szép egyenesen és egyforma távolságra álljanak egymástól. Az egyenes tartáshoz fogót használtunk, ami nagyban megkönnyítette ezt a munkát, a szögeket pedig körülbelül 1 cm-es közzel kalapácsoltuk be.
  • Kalapács: bár nekem is van helyes kis kalapácsom, az építkezésnél használt nagyobb (ergó nehezebb) fejűvel sokkal jobban lehetett dolgozni, egy-két suhintás és már bent is volt a helyén a szögecske.
  • CsomózásElkezdésnél még csak-csak ment a csomózás, de a végénél gondban voltunk. Tipp: elkezdésnél ne vágjuk le a fonal véget, ha kilóg, akkor látjuk, hogy hova kell visszatérni, így a két kilógó kezdő ill. vég szálat még egy csomóban le tudjuk zárni.
  • Fonal hurkolása: akkor rajzolódik ki szépen a minta, ha a kép kontúrja is éles, ezért többször (akár háromszor-négyszer) is érdemes végigmenni a külső íven. A hurkolások közben és mintegy lezárásaként is ( ez legalább el is fedi az össze-vissza tekergetést). A minta kitöltésénél abszolút nem követtünk semmilyen szabályt, a teljes összevisszaságra szavaztunk, és azt következetesen alkalmaztuk. :-) 

És most jöjjön a workshop képekben:

 

Kimondhatatlanul büszke vagyok a résztvevőkre, mert mindenki a legjobb formáját hozta és fantasztikus alkotások születtek. Néhányról van pár bennfentes képem is. :-)

Márciusban új projekttel folytatjuk! ♥

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr1013649786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása