Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Fapados lakberendezés

2017. június 26. 15:10 - Bencsikné Mészáros Csilla

A diszkont légitársaságok megjelenése kétségtelenül új perspektívát nyitott a légi közlekedésben. Egy olyan réteget szólított meg, amely korábban nem engedhette meg magának ezt az utazási formát. Hogyan tudta ezt megtenni? Természetesen úgy, hogy a hagyományos repülőjegyekhez képest jóval kedvezőbb árút kínált, amit a kényelmi szolgáltatások csökkentésével tudott elérni. Az utasok számára legszembetűnőbbek ezek közül, hogy a fapados gépek általában másodlagos, kisebb forgalmú reptereken landolnak. Továbbá nem szolgálnak fel ingyen ételt és italt, csak turista osztály található, és az ülőhelyek között is kevesebb a hely, hogy maximalizálják az ülőhelyek számát. Extra díjat kell fizetnünk a poggyászfeladásért, illetve a nagyobb méretű kézipoggyászért. Szintén perkálni kell  a repülőtéri check-in szolgáltatásáért vagy az ülőhely megválasztásáért, és általában hiába is keresünk repülőtéri buszt a beszálláshoz. A háttérben még persze rengeteg logisztikai és szervezésbeli különbség is van, amelyek a költségek alacsony szinten tartásával igyekeznek biztosítani az utasok számára az alacsony jegyárakat.chuttersnap-204605.jpg

Hogyan is jön mindez a lakberendezéshez? Ha segítségül hívunk egy lakberendezőt otthonunk belső tereinek megtervezésére, akkor bizony egy hagyományos légitársaság gépére váltunk jegyet. Nyilván széles skálán mozognak az árak attól függően, hogy már a tervezésbe is bevonjuk-e (egyeztetés az építésszel és szakemberekkel, térszervezési/gépészeti/világítási kiviteli tervek készítése) vagy csak a belső terek megtervezésére kérjük fel (berendezési tárgyak meghatározása, burkolatok/színvilág meghatározása; burkolási/gipszkartonozási és egyedi bútorok tervek), de reálisan több százezer forintos költséggel kell számolnunk. Egy ilyen projektnél pedig pénzből van mindig a legkevesebb. Miért kerül ennyibe? A szakértelmen túl a munkaórákat is meg kell fizetni, amelyek során a kiviteli- és a 3D látványterveket elkészülnek. Ez a díjszabás nyilván csak egy szűk réteg számára érhető el. A kényelmi szolgáltatásoknak ára van, amit nem mindenki tud megengedni magának.

Mit tehetsz mégis, hogy ne utólagos fejvakarásokkal kelljen nyugtáznod, hogy jaj de kár, hogy ezt vagy azt nem másképp csináltál, ugyanakkor ne költs vagyonokat egy szakemberre?! Hogyan tudsz fapados repülőjegyet váltani?chris-adamus-30858.jpg

  1. Tervezz magad! Mára rengeteg ingyenesen elérhető program, alkalmazás teszi lehetővé hétköznapi emberek számára is, hogy például láthassuk, milyen bútort hogyan lehet elrendezni egy adott térben, vagy éppen hogyan mutat áhított burkolatunk és a falszínünk együtt (ezekre az alkalmazásokra külön bejegyzést szentelek). 
  2. Számolj! Egy költségvetést nem ördöngősség összedobni, az Excel barátod lesz benne! Ha számba veszed, hogy mire várhatóan mennyit fogsz költeni, nem érhetnek nagy meglepetések (kicsik persze igen :-)). Ráadásul azt is fogod tudni, hogy minden, amit pillanatnyilag szeretnél megvalósítani, reálisan is belefér-e a költségkeretedbe. Egy előzetes számvetés nélküli építkezés/felújítás olyan, mintha bekötött szemmel vezetnél. Finoman szólva is kétséges a biztos célba érés. 
  3. Készíts hangulati tablót! Ha nem vagy jártas az online megoldásokban, ezt imádni fogod! Végy egy parafa táblát, rajzszögeket és egy ollót...ennyi. Aztán vágj és tűzd fel a képeket! Mindent, ami tetszik! Berendezett enteriőröket, bútorokat, színeket, kiegészítőket. Ezek lesznek a vonalvezetőid, hogy tudd, milyen miliőt szeretnél megteremteni.
  4. Kérj ingyenes látványtervet! Több fürdőszoba szalonban is elérhető az a szolgáltatás, aminek keretében megtervezik számunkra a helyiséget a kiválasztott burkolatokkal és szaniterekkel. A térbeli megjelenésen kívül ez már csak azért is hasznos, mert a program azonnal ki is kalkulálja a csempék, padlólapok szükséges mennyiségeit. Ezt a szolgáltatást általában meg kell előlegezni (kb. 15 e - 30 e Ft között mozog a díja), de a rendelésből levonható. Tehát már csak ott terveztessünk, ahol vásárolni is szándékozunk.
  5. Keresd az alternatív lehetőségeket! Vásárolj online apróhirdetési oldalakon! Hasznosíts újra! Nem kell mindig új bútort vásárolni ahhoz, hogy lakásunk otthonos legyen. Nézz szét a családi padlásokon, műhelyekben, és lásd meg a lomokban a lehetőséget! Egy kis csiszolás, festés csodákat tud művelni! Egy láda vagy egy szék felújítása laikusoknak sem lehetetlen! 
  6. Ne félj a sufni-tuningtól! Amikor a házunkat építettük, komoly fejtörést okozott számomra a világító testek kiválasztása. Rengeteg időt töltöttem azzal (nyilván akkor még nem voltak gyerekeim :-)), hogy böngésztem a lámpa-katalógusokat, jártuk az áruházakat, míg végre nagy nehezen sikerült néhány jó és néhány rossz döntést meghozni. Ezek az ilyen-olyan választások - amik nem is tettek maradéktalanul elégedetté - több százezer forintot emésztettek fel. Azóta másképp állok a dologhoz. Azt döntöm el, hogy mit szeretnék (például egy lakberendezési magazinban látottak vagy saját elképzelésem alapján), aztán a férjemmel kitaláljuk, hogyan lehet megvalósítani. Az árkülönbség döbbenetes! Néhány ezer forintból lehet huszonezret érő lámpát készíteni!
  7. Ne mondj le róla! Ha adott egy ronda, ódivatú csempe vagy lambéria a konyhában, de nincs pénzed lecserélni, vagy félsz az ezzel járó macerától, akkor se nyugodj bele! Olvass utána! Elérhető és működőképes! (kipróbálva, letesztelve) megoldás a burkolat újrafestése. A Harzo egy speciális hídképző alapozó, amellyel bármilyen általunk választott festéket felhordhatunk a felületre! Egy burkolatcsere költségének töredékéből megvalósítható!
  8. Kezdd el! Ha nem kezded el, akkor csak ábrándozás marad! Kezdj el beszélgetni az ötleteidről a környezetedben! Az együttgondolkodás óriási lendületet ad, ami segít az elképzelés gyors realizálásában.

Ezekkel a tippekkel máris csökkentetted a kényelmi szolgáltatások színvonalát, mégis ugyanoda jutottál. Igaz volt némi papírmunka (kinyomtattad a jegyed/ megtervezted a tereket, tablót applikáltál), előkészültél (szendvicseket csomagoltál, mivel a repülőn csak külön díjért kapsz/ böngésztél, költségvetést készítettél és tanácsadást kértél) kicsit elfáradtál (kisétáltál a repülőhöz/lámpát eszkábáltál és széket festettél), de megérkeztél. Ugyanazt a célt érted el, de egy sokkal izgalmasabb és olcsóbb útvonalon!eva-darron-214170.jpg

Fotók: https://unsplash.com

Én már megváltottam a következő jegyemet (természetesen fapadoson), tarts velem az utazásra! Megmutatom, én hogyan érem el a célállomást! :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr8512613333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása