Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Az első babaszoba

2017. február 08. 07:37 - Bencsikné Mészáros Csilla

Avagy hogyan lehet rákattanni a lakberendezésre

Könnyen felidézem magamban azt az érzést, ami a gyerekszoba elkészültével eltöltött mindkettőnket a férjemmel, öt évvel ezelőtt. Ültünk a gyerekszobában és arra gondoltunk, most valami nagyon kerek lett. Hogy a szeretet, amivel Jankát vártuk, ott van mindenhol...a bútorok, polcok, tapéta és kiegészítők megtervezése és beszerzése/megvalósítása egy mini tréning volt. A készülődés és várakozás kibontakozása, amivel magunkat is kizökkentettük és megnyitottuk. Könnyes pillanatok voltak, na.

Azért írtam le mindezt, mert szerintem ez kell, hogy a szemünk előtt lebegjen a kis vagy nagy kuckó kialakításakor. Nem a trendek meg az ismerősök véleménye, hanem egy egyéni út, amivel saját magunk is felkészülünk és egy olyan közeget teremtünk, ami nyitott az új jövevényre. És ha ügyesek voltunk, akkor az még évekig variálható és átalakítható lesz.

Tervezés

Ami a konkrétumokat illeti, a tervezésnél a funkciók számbavételével és azok erőforrás-igényéből indultunk ki:

  • alvás ( kiságy, bölcső)
  • pelenkázás (pelenkázószekrény v. kiságyra tehető merevített pelenkázó matrac, polcok/kosarak a kellékeknek)
  • etetés (fotel/kanapé, kisebb asztal)
  • ruhatárolás (fiókos- akasztós-, polcos vagy kombinált szekrény)
  • fényforrások (általános és helyi világítás, jelzőfény)
  • egyebek (baldachin, girlandok, kép/könyvtartók, képek, játékállatok, csecsebecsék, babahinta)

Természetesen ezerféle teória és szakirodalom szól arról, hogy egy szobában legyünk-e a babával vagy külön, ennek fejtegetésébe nem mennék bele. Legtöbbször úgyis eldöntik a hétköznapok, hogy mi a komfortos a babának és szüleinek, kár ezen már előre stresszelni. Akármilyenek a preferenciáink, lehetőségeink négyzetméterben, a babának alvásra, pelenkázásra, etetésre, picit később játékra szüksége van, ezeket a "funkciókat" biztosítani kell, akár egy térben, akár részterületeket (pl. pelenkázás a fürdőben) kiszervezve. Mivel a mi otthonunk három szobás, így adta magát, hogy önálló kis fészket alakítsunk ki születendő első gyermekünknek, Jankának.

  1. Kislányunknak egy viszonylag nagyobb méretű (70 cm x 140 cm-es, de elterjedtebb a 60 cm x 120 cm-es) használt kiságyat vettünk az unokatestvéremtől, amihez egy pelenkázószekrény is tartozott. 
  2. A ruhák tárolását egy 6 fiókos IKEA szekrénnyel oldottuk meg, ami szerintem nagyon praktikus a csöpp holmiknak, jól kihasználható, évekig alapdarab.
  3. Egy kinyitható kanapét is sikerült beszereznünk, ami nemcsak az etetés "kijelölt helye" volt mindenféle párnával kiegészítve, hanem az első hetekben ott is töltöttük az éjszakát - ez így megnyugtatóbb volt számunkra.
  4. Emellett már csak egy kis lerakóasztalt (pohárnak, cumisüvegnek, mellszívónak, kiskanálnak... jól jön az első időkben),
  5. egy fali polcot a pelenkázó közelében, és némi dekorációt tettünk kezdetekben.

janka_szoba1.jpg
Extrák

  1. Picit nagyobbacska esetében már jól jön a szőnyeg, könyvtároló (esetleg olvasókuckó), játéktároló is.
  2. Különösen az éjszakai felkeléseknél tesz jó szolgálatot egy helyi fényforrás, ami lehetővé teszi, hogy ne fordítva adjuk rá a pelenkát csemeténkre, és még csak nem is űzi ki rögtön mindannyiunk szeméből az álmot órákra...
  3. Ha nem csak a praktikum, hanem az esztétikum oltárán is áldoznánk, jöhetnek a tapéták, falmatricák, baldachinok, sátrak,
  4. különböző füzérek, képek, feliratok, kosarak... hogy igazán teljes legyen a harmónia.

Én abban a szerencsés helyzetben voltam az első várandósságomnál, hogy egy reklámipari berendezéseket- és termékek gyártó hazai vállalkozásnál dolgoztam, ahol az egyik grafikus kollégámmal közösen terveztünk egy teljes falat beborító illusztrációt, papírtapéta hordozón. Ezt egészítettem ki egy baldachinnal, valamint a saját magam varrt zászlófüzérrel és párnahuzatokkal/ágyrácsvédővel. 

img_3221.JPG

img_3231.JPG

Beszerzés

Nem mondom, hogy ez egy gyorsan abszolválható és pénztárcakímélő projekt (ugye ismerős a babaszorzó? - ugyanúgy működik, mint az esküvőszorzó), de itt nem is érdemes rohanni. Kimondhatatlanul jó érzés keríthet ugyanis hatalmába, amikor a harmónia kedvéért a tapéta/ falfestés, bababútor, ágynemű összehangolásán szöszölsz. Mert ebben már benne van a gondoskodás...

No meg az utóbbi években már nem is kell messze menni a jó ötletekért és szép berendezési tárgyakért/kiegészítőkért. Sok édesanya/édesapa kezdett ugyanis olyan vállalkozásba, ami igyekszik behozni a hazai lemaradást a lakberendezés ezen területén. Ha pedig van hozzá képességünk és elszántságunk, magunk is felújíthatunk használt, régi családi bútorokat, illetve vásárolhatunk aukciós oldalakról is. Nemcsak kevésbé élénk fantáziájú szülőknek ajánlom a nagy bútor- vagy babaáruházakat, mert az előre berendezett szobák is sokat segíthetnek az összkép vagy akár csak egy-egy részletkérdés eldöntésén.

Ha pont olyan szerencsés időszakra esik a babaszoba berendezése, mint a téli (december-január) vagy a nyári (június-július) kiárusítás, akkor esetleg még olyan kiegészítőket is megengedhetünk magunknak, amit máskor nem.

Néhány szuper lelőhely:

Amikor elkészülsz

Kétség nem fér hozzá, az első babavárás nagyon különleges. Az ember tele van tervekkel, elképzelésekkel (illúziókkal :-)) az új életről. Új időszámítás kezdődik már a várandósság kezdetével... A babakelengye beszerzése is egyfajta ajándék (kismamáknak mindenképp) , de az igazi jutalomjáték a babaszoba vagy babasarok megtervezése - legalábbis én így éreztem bő öt évvel ezelőtt is.

imgp4955.jpg

janka2011-05-26.jpg

 

 

 



 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr9012111699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása