Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Egy elbűvölő vidéki fodrászüzlet születik

2017. július 11. 22:09 - Bencsikné Mészáros Csilla

1. rész - a tervezés

Fodrászhoz nem csupán azért járunk, hogy rövidebb frizurával vagy éppen ősz hajszálak nélkül távozzunk (na jó, legalábbis a nők biztosan nem). Egy-egy jól sikerült látogatás megújulás, felfrissülés egyszerre, önbizalmunk teljében távozunk. Egy jó fodrász nemcsak a tincsekhez ért, hanem a lelkekhez is. Egy kicsit olyan, mint egy barátnő vagy mint egy terapeuta (vagy mindkettő egyszerre), aki mindig érdeklődik, mindig kíváncsi rá, mi van velünk. Ha hosszabb időt töltünk nála (mert mondjuk festetünk is), akkor még hosszabb locsogásokra, vagy éppen egy kis olvasásra is jut idő. Fodrászhoz járni jó. Az már csak hab a tortán, ha mindez egy olyan környezetben zajlik, ami még gyönyörködhet is. Hiszen ez a hely a szépségről szól, ha valahol, hát itt igazán szomjazunk rá!

Bettit gyerekkorunk óta ismerem. Egy utcában laktunk, egy általános iskolában jártunk, néha együtt tekertünk hazafelé. Körülbelül azóta a fodrászom, amióta megszerezte képesítését. Több helyen is dolgozott már, de a legtöbb csak ideiglenes megoldás volt, mígnem tavaly megvásárolt egy csöpp üzlethelyiséget. Teljes felújítás szükségeltetett, hogy a régóta üresen álló házikó igazi fodrászüzletté váljon. A kicsiny méretek (∼20 nm) ellenére minden szokásos probléma felmerült, ami ilyenkor szokott, így a tervezettnél csak jóval később nyithat meg az üzlet, de remélem, hogy az én közreműködésem mindezt elfeledteti. Habár sajnos a tervezésben és a kritikus beszerzésekben nem tudtam már részt venni, de azon vagyok, hogy minimális kompromisszumokkal, sok-sok ötlettel minden adottságból kihozzuk a maximumot. 

A koncepciónk, hogy a naturális burkolat-színekhez a mostanság nagyon divatos mentát/fakó türkizt és a konstans fehér színt társítva egy vidám, üdítő enteriőrt hozzunk létre. Ehhez igyekeztem a lehető legköltséghatékonyabb ötleteket felkutatni, hogy ne terhelje meg egy fiatal vállalkozó amúgy is szűkös büdzséjét. A projekt folyamata az alábbi:

  1. Helyiség felmérése
  2. Hangulati tabló összeállítása többféle színt és ötletet felvonultatva, ennek egyeztetése
  3. Költségterv készítése, ennek elfogadása
  4. Beszerzési források felkutatása
  5. A kreatív ötletek megvalósítása
  6. Beszerzés (bútorok, munkapult, karnisok, függönyök)
  7. Szerelés és berendezés

Jelenleg az 5. pontnál tartunk (és a felújítás is zajlik még), de ne szaladjunk ennyire előre. A helyiség felmérése után tisztáztuk, milyen funkciói lesznek az üzletnek, és ezt mivel tudjuk támogatni.

  1. Klasszikus fodrászati feladatok (hajmosás, vágás, szárítás, festés, dauer, alkalmi frizura készítés) -> Hajmosó, szék, tükör, munkapult, tároló bútor és polcok a festékeknek, kiegészítőknek, hajbúra
  2. Vendégfogadás -> fogas a kabátoknak, táskáknak; székek, lerakóasztal, vendég mosdó
  3. Információ->nyitva tartás tábla, oklevelek kifüggesztése
  4. Kellemes környezet-> dekorációs kalitkák, függönyök, képek, magazinok
  5. Mint munkahely-> teakonyha, privát mosdó

Ezután összeállítottam egy hangulati tablót, ami egyfajta étlapot kínált a különböző színekből és ötletekből. Ezeket remekül lehet egy Pinterest Board keretében gyűjteni, de sok esetben hasznos  kinyomtatva egy egyszerű parafa táblára feltűzni/levenni, amivel még látványosabb az összhatás. Mi ennek a fapados trükknek köszönhetően szűkítettük le a kört az alábbiakra:

betti_szalon-001.jpg
Fotók: https://hu.pinterest.com

Igyekeztem felhasználni a már meglévő, de színben, stílusban nem passzoló tárgyakat, így átfestettem a kiválasztott menta színre a már meglévő acélsodrony keretes tükröt, egy megunt piros IKEA LACK asztalt, és régi székek is elindultak a megújulás útján. Persze ez időráfordításban többszöröse, mint ha új tárgyat vennénk, ezzel mindenképpen kalkulálni kell, mielőtt belevágnánk. A végeredmény azonban garantáltan egyedi lesz, és még meg is mentettünk néhány dolgot a kidobástól. Itt szeretném megjegyezni, hogy a kalitkák sem véletlenül kerültek fel a listára. Bettinek ugyanis számos papagája és pintye van jelenlegi üzleténél, akik viszont nagy helyigényük miatt nem tarthatnak vele. Ennek a szellemét szeretném megidézni ezekkel a dekorációs kalitkákkal... virágokkal, gyertyákkal. No meg az ollók váratlan felbukkanására is számítani kell. :-)

Ez tehát az én fapados utazásom, ahová már elindultam, tarts velem te is! A következő beszámoló nagyon izgalmas lesz, hiszen az alkotómunka néhány eredményét (előtte/utána képekkel) szeretném már megosztani. Elöljáróban annyit, hogy erről a piros asztalkáról olyan fotókat fogok mutatni, hogy garantáltan nem ismersz majd rá! :-) p1060349.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr6712654193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása