Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Hogyan rendezz be egy csupán 7,5 négyzetméteres hálószobát?

2017. július 16. 11:58 - Bencsikné Mészáros Csilla

Okos trükkök kis terekhez

Ha egy kész lakást vagy házat veszünk, nincs könnyű dolgunk. Egyrészt mindig akadhatnak meglepetések a beépített anyagokkal kapcsolatban, másrészt az elrendezést illetően is meg van kötve a kezünk. Elkezdődik a számolgatás, sakkozás a centiméterekkel, mi hogyan fér el, hogy minden funkciót be tudjunk szuszakolni. Rengeteg kompromisszumot kell kötni, és minden leleményességet be kell vetni, hogy kihozzuk az adott körülményekből a legjobbat, amivel egy ilyen kicsi szoba nagyobbnak tűnhet. Minél kisebb a tér, annál nagyobb ötletekre van szükség.

Így volt ezzel az a fiatal párral is, akik megkerestek, hogy segítsek, hogyan lehetne berendezni a mindössze 7,5 négyzetméteres hálószobájukat. Hogy miért alakítottak ki ilyen kicsi szobát? Nos, csak akkor tudtak egy hőn vágyott gardróbhelyiséget is kialakítani, ha cserébe a hálójuk ilyen szűkös marad. Néhány fogással azonban ez is egy élhető tér tud lenni, persze ezúttal is akadnak megkötések. Készítettem egy tervet az ingyenesen használható Floorplanner-rel, ami egy online felület, nem szükséges semmilyen programot letölteni (ha van google fiókod, akkor 1 másodpercen belül kezdheted is a munkát). Így nézne ki a szoba terve 2D-ben és 3D-ben, apró különbségekkel:keskeny_halo.jpg

keskeny_halo_3.jpg

keskeny_halo_4.jpg

Nézzük meg tételesen a kialakítás részletit és okait:

  • Mint látszik, a keskeny szemközti falra helyeztem az ágyat (160x200 cm). Ha valaki nagyobb ágyhoz szokott, az bizony rögtön egy kompromisszum, de szerintem egy 180 cm széles ággyal folyosószerű hatást keltünk. Szándékosan nem toltam rá az oldalfalra, hanem középre helyeztem, ami optikailag térnövelő hatású.
  • Így az ágy mindkét oldalán 26-26 cm marad, ami természetesen nem elég a normális közlekedésre (ahhoz legalább 70 cm kellene), de oldalt sasszézva el lehet menni, és ez szerintem még mindig kényelmesebb, mint ha ki-be kellene másznunk az ágyra.
  • A középre helyezés lehetővé teszi azt is, hogy legyen egy miniatűr éjjeli szekrényünk. Egy egyedi gyártott kis dobozra (vagy dobozrendszerre) gondoltam, ami a telefon, vizespohár, könyv, szemüveg elhelyezésére abszolút elegendő. 
  • Ha az ágy mögött megépítésre kerülne egy parapet (gipszkartonból), az is szolgálhat éjjeli szekrényként és dekorációs lerakófelületként egyaránt.
  • Remek fókuszpontot adnak a plafonról függesztett lámpák. Ha valakinek azonban az esti rituáléjához az ágyban való olvasás is hozzátartozik, akkor ez nem feltétlenül jó megoldás, akkor a kicsivel fejmagasság feletti irányítható lámpa a helyes választás. Így azonban egy kis szállodahangulatot is becsempésztünk a hálószobába. A lámpa stílusa ezerféleképpen variálható, kezdve a modern megjelenésű textilkábel+edison izzó párosától a különféle textil-vagy fém lámpaernyőkig. Ezt a szoba stílusához kell igazítani.haloszoba_terv1.jpg


Fotók: https://www.pinterest.com/

  • Követelmény volt a TV elhelyezése az ággyal szemközt, amit fali konzollal valósítanék meg.
  • Alatta opcionálisan elhelyezésre kerülhet egy keskeny komód vagy a mellette lévő falon egy dekoratív ruhatartó létra/szobainas (ezeket most egy szék reprezentálja).
  • Az ablakra mindenképpen egy egyszerű fényáteresztő függönyt gondoltam, a vele szemközti falra pedig egy tükröt, ami szintén egy ügyes csel a fény megsokszorozására és a tér növelésére.
  • Az ágy mögötti falfelület sötétre festésének  vagy tapétázásának (sötét-világos kontraszt) oka is szimplán az, hogy a teret tágítsuk. A hátsó fal kiemelésére ajánlom a nagy motívumos vagy fényes felületű tapétákat (ez optikailag még jobb hatást kelt).

Ezeket a fogásokat minden stílusra lehet alkalmazni, én a megrendelők által megadott provence-i milliőt jelenítettem meg. Ehhez a következő textúrákat és kiegészítőket társítottam, választási lehetőséggel:

haloszoba_terv2.jpg

aniko_balazs_haz_3.jpg

A részletek megvalósítása remek terep egy amolyan lelkes DIY embernek, mint én vagyok. Ha ez az én hálószobám lenne, biztosan kutakodnék a családi sufnikban, hátha találok egy felújítandó létrát, vagy egy lámpaernyőnek is beillő tárgyat. :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr512667197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása