Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Modern álomfogók a jó gyermekálmokért

2018. január 24. 21:39 - Bencsikné Mészáros Csilla

Saját, nem reprezentatív felmérésemből kiderült, hogy a legtöbb gyermeknek van egy olyan - szerencsés esetben átmeneti - periódusa, amikor fél elaludni a rossz álmokra hivatkozva. Ugyanennek a kérdéskörnek egy másik fajtája, amikor ugyan elalszik a lurkó a saját ágyában, de aztán az éjszaka közepén megjelenik a szülői szobában. Ilyenkor sokféle taktikát kényszerülnek bevetni a felmenők, de igazán kevés jár csak sikerrel.

A gyerkőcök rémálmoktól való megvédése az amerikai őslakosokat is foglalkoztatta (bizonyára egyéb hiedelmekkel kiegészülve), aminek egy kézzel fogható produktuma született, az álomfogók. Erre az ágy fölé akasztott fűzfa karikára laza hálót szőttek (állati ínból is készülhetett) és mindenféle szent és személyes kiegészítőkkel díszítették fel, például madártollakkal vagy gyöngyökkel. Az indiánok hisznek benne, hogy az álomfogó kiszűri a rossz álmokat. Az álomfogóknak az állati ín miatt egy behatárolt élettartama volt (egész egyszerűen kiszáradt), ezzel is jelezve a gyermek felnőttkorba való lépését.

Ennek a "bűbájnak" az alkalmazása nem veszett ki, rengetegféle modern adaptációja született. Íme néhány kedvencem:

Fotók: https://hu.pinterest.com

Ehhez a forráshoz nyúlt Bereczki Zsuzsa barátnőm is, aki rögtön két álomfogót is készített. Egyik Sári unokahúgának készült szülinapi ajándéknak. Sára kedvenc színei (a kék és a rózsaszín) eléggé meghatározták az álomfogó hangulatát. Ez tekinthető egy alapnak is, amit fel lehet még turbózni saját kincsekkel, amik még karakterteresebbé tehetik. A másik a lányának, Lénának, készült és szürke, fehér és rózsaszínben pompázik (ahogyan az egész gyerekszoba is). Nagyon tetszik Lénának és ez a legfontosabb egy anyának. :-) Meg is állapította, hogy nagyon jól működik a csapda, mert nem álmodott semmi rosszat mióta feltették. A fa keretet ez esetben nem fűzfából hajlították, az egész lelke kedvenc dekorációs alapanyagom, a hímzőkeret lett. A keret naturális színét elrejti a horgolás és remekül feldobják a színes szalagok, tollak és gyöngyök. A szalagok hosszánál figyelembe kellett venni természetesen a rendelkezésre álló helyet, ami a lányok esetében nem túl nagy volt, így Zsuzsának viszonylag rövidebb szalagokkal kellett "operálnia" - ami szerintem semmit nem von le az értékéből.

dsc_3963-2.jpg

dsc_3966-2.jpg

A végeredmény szerintem fantasztikus lett, én is szívesen elfogadnám bármelyiket! Kötni, horgolni tudó anyukák, ne habozzatok egy ilyen projektbe belevágni! ♥

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr8113601087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása