Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Trendi natúr gyerekszobák

2019. április 05. 21:52 - Bencsikné Mészáros Csilla

Személy szerint üdvözlöm azt a skandináv/németalföldi trendet, ami egyre meghatározóbb lesz a magyar gyerekszobák vonatkozásában is. Nem kell valami eget rengető, vadonatúj dologra gondolni, elég a legismertebb svéd bútoráruház kollekcióit átszövő természetességre gondolni. Natúr és fehér -esetleg pasztell színű – fa bútorok, amelyek részben akár felújított régi darabok, kiegészítve természetes alapanyagból készült szőnyegekkel, vesszőből/rattanból font vagy éppen kötött kiegészítőkkel. A falak színe is döntő többségében fehér, a színeket a gyerekjátékok, könyvek és füzérek hozzák be az enteriőrbe. Mondanom sem kell, hogy a gyerekjátékoknál is a fa/vessző/rattan/len/pamut az úr, és a ‘kevesebb több’ elve az irányadó. 
Ezekben a gyerekszobákban öröm mindent megtapintani!

Érdemes elgondolkodni ezen a szemléleten, ami a kevesebb, de minőségi játékra helyezi a hangsúlyt. Szerintem ezt csak úgy lehet megtenni, ha többfunkciós vagy úgy tetszik alapdarabokat vásárolunk. Klasszikusan ilyen a babaház, a vasút, kiskonyha, babakocsi, egymásba rakható kis dobozok, építőkockák, kézzel készített babák, állatkák. Természetesen mi sem mondanánk le a napjainkat meghatározó legóról és társasjátékokról, de közben nagyon foglalkoztat, hogyan szűkítsem a gyerekeket körülvevő tárgyak mennyiségét. Magamon is tapasztalom, hogy sokkal jobban érzem magam, ha rend uralkodik körülöttem és olyan dolgok vesznek körül, amik időtállóak, minőségiek, univerzálisak. Érdemes használati idejük alapján is mérlegelni a termékek árát. Amit évekig fogunk használni, ott az ár mellett több szempontot is vegyünk figyelembe (természetesen amennyiben módunkban áll).

Gyerekszobák 2019-ben

A falszíneket már érintettük, de gyerekszobáknál külön téma a falak dekorálása. Ebben egyrészt nagyon menőnek számít lányszobáknál az óriásrózsás tapéták/dekorok, de falmatricák tekintetében nagyon hódítanak a bájos állatfigurák, akár egész erdőjelenetek. A Disney hősök fénykora leáldozott mindenféle gyerekszobai bútor és kiegészítő tekintetében. Ez is az időtállóságot segíti, hiszen egy kisiskolásnak már akár ciki is lehet egy Micimackós gardróbszekrény vagy ágy. Nagyon menők emellett a geometriai falfestések, hegyek, csíkok, egész falat betöltő alakzati tagolások. 
2019 nem az utánzatok éve lesz. Az eredetiség kerül előtérbe, ami megnyilvánulhat egy régi felújított bútor vagy más egyedi kiegészítő képében. Ugyanúgy felkapottak a diy projektek, de gombamód szaporodnak a manufaktúra jelleggel működő kisvállalkozók, akik maximálisan személyre szabott termékekkel örvendeztetnek meg minket. Szerencsére ma már nagyon sok tematikus vásár, piac működik, ahol kézbe vehetjük a portékákat és szóba is elegyedhetünk a termékek készítőjével. A legkisebbeknek szól a PiciPiac, ami majd’ minden hónapban megrendezésre kerül immáron nemcsak Budapesten, hanem Székesfehérváron is és minden alkalommal 50 magyar tervező hazai termékeivel várja az érdeklődőket.

Dekoráció és stílus a természetesség jegyében

Visszatérve még kicsit a szobákhoz, nekem nagyon tetszik, ahogyan ez a stílus a dekorációkhoz viszonyul. Az a szabály, hogy gyakorlatilag nincsen szabály és jöhet bármi: a gyerkőc festménye, egy makramé, egy füzér (rojtokból, bojtokból, cseppekből, felhőkből), egy banner, egy formapolc, ó és számos, könyvekkel megrakott polc vagy éppen egy krétatábla. Megannyi és megannyi kreativitásra serkentő dolog, ami a gyereket állítja középpontba. Ahol nem kell tökéletes rendnek lennie, de ahol percek alatt elpakolható a sok praktikus és szép tárolónak köszönhetően.

A szögletes formák után a kerekded felé terelődik a hangsúly, ami sokkal barátságosabb, ami játékra hív. Ezért is vagyunk olyan büszkék a Myminiversum-os székekre, amik bájos formákkal várják az óvodáskorúakat. Amikor eljön az ideje az asztali játékoknak, nagyszerű társ lesz benne ez a bútor, ahová öröm leülni! Nem könnyű bizony a választás a maci, nyuszi, felhő vagy korona forma közül…de abban megegyeznek, hogy minőségi anyaghasználatuknak köszönhetően végigkísérik gyermekünket két éves korától egészen az iskoláig, tehát hosszú távon számíthatunk rá! Extra kiegészítők a háromféle színben elérhető kézzel horgolt székzoknik, amikkel még egyedibb lesz a gyerekszoba!my_miniv13.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr3014742575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása