Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Egy nappali három arca

2017. augusztus 08. 13:25 - Bencsikné Mészáros Csilla

Villámgyors tervezés, ha szorít az idő

Nálam is úgy indul minden tervezés, hogy először inspirációkat gyűjtök magazinokból, blogokból, vagy a Pinterestről. Az utóbbi talán a világ legnagyobb ötletgyűjteménye és nagyon jó iránymutatást adhat, de ezeknek a vágyaknak a lefordítása már más kérdés. Ahhoz, hogy ezt a valós otthonunkba, a valós életkörülményeinkhez tudjuk igazítani, már kell némi tapasztalat és kritika. No meg idő is, és ebben bizony nem bővelkedett az a háromgyermekes család, akik költözés előtt egy héttel megkerestek, hogy segítsek a majdani nappalijuk berendezésében.  A helyiségről azt kell tudni, hogy alapterülete 24 négyzetméter, fekvése DNY-i, és a következő funkciókat kell ellátnia:

  • pihenő-és vendégfogadó rész
  • dolgozósarok
  • játszó- és alkotórész a gyermekeknek

Az adottságok között szerepelt egy IKEA Backabro sarokkanapé, egy komplex IKEA Bestä tárolóbútor TV állvánnyal, egy 120 cm széles íróasztal és 147 cm széles IKEA Kallax polcos elem. Azonban ezekre a bútorokra nem kaptam kötöttségeket, különösen azért sem, mert a Bestä tárolóbútor fekete-barna szekrényvázának színére eléggé ráuntak már a tulajdonosok. Mégis, költséghatékonysági szempontokból igyekeztem a lehető legtöbb elemet felhasználni. Lássuk, hogyan lehet ezt az enteriőrt a fent megadott feltételeknek megfeleltetni, hogy egyszerre legyen praktikus és esztétikus is.

dia1.JPG

dia2.JPG

dia3.JPGdia8.JPG

Pihenő-és vendégfogadó rész

  • A két meghatározó elem, mint a kanapé és a tárolóbútor/médiaállvány egymással szemben foglalnak helyet. A meglévő bútor elemeit racionalizálva ( pl. a nyitott polcokat ajtós szekrényekre cserélve, illetve az alsó szekrényekbe fiókokat szerelve) továbbra is jó döntésnek találtam a Bestä-t. A szekrények korpuszai is lecserélhetők más színűre, ami még sokkal olcsóbb megoldás, mint a teljes bútorcsere.
  • A kanapé mellett tökéletesen elfér az adott fiókos szekrény.
  • A szőnyeg otthonosságérzetet ad, és a gyermekeknek is jó letelepedőhely lehet. 
  • Egyszerű, alsó polc nélküli lerakóasztalokat választottam, aminek célja elsősorban a vendégek kiszolgálása. Kör alakjuk ellensúlyozzák a sok szögletes formát a nappaliban. A két darabból összeállítható kollekció modern és mobil is.
  • A kanapé felé kerülhetnek tükrök, amik egyrészt tágítják a teret, megsokszorozzák a fényt, másrészt szintén lágyítják az összhatást. dia15.JPG

Dolgozósarok

  • A 120 cm széles dolgozóasztalt lecseréltem egy nagyobb méretűre, mivel két monitort is el kellett itt helyezni. A sarok kialakítású íróasztalt elvetettem, mert ellehetetlenítette a másik oldal használhatóságát. Viszont találtam egy hosszabb egyenes kivitelűt, ami 150 cm hosszúságával (75 cm mélységével) éppen elegendő lehet a nyomtató és a két monitor számára. Ha így nem kényelmes a nyomtató használata, akkor inkább egy fali konzolra/polcra tenném az íróasztal fölé, így lenne a leginkább helytakarékos.
  • Az asztal fölé kerülhetnek polcok vagy képtartók. Dekorációs és funkcionális szerepük egyaránt lehet.

Gyereksarok

  • Tárolóbútornak a meglévő Kallax polcos elemet választottam. Stílusban is illik egy nappaliba, és rengetegféle dolog tárolására alkalmas. A korábban hozzá vásárolt fekete ajtókat és zöld dobozokat azonban elvetném, és helyette fehér fiókokkal és dobozokkal egészíteném ki
  • A rajz- és alkotóasztal állítható magasságú, hogy hosszabb ideig is használható legyen. Ennek hátránya, hogy két oldalról kényelmes odaülni, a harmadik/negyedik gyerkőcnek már kényelmetlenebb.
  • A polcos elem mellé elférne még a meglévő kiskonyha és egy rajztábla is.
  • Ezek felett lehetne még 1-2 polc (a rajz és festőeszközöknek vagy gyurmának, amiket inkább jobb biztonságos magasságban hagyni) vagy esetleg egy feltuningolt tűzőtábla is, ahová az aktuális legszebb gyermeki alkotások kerülhetnének: ezt az IKEA HACK-et én is kipróbáltam, szerintem nagyon egyszerű, ugyanakkor látványos megoldás.

 

A folytatásban kiderül milyen felületekkel, világítással operáltam; szólok részletesebben a berendezésről, és arról is, hogyan lehet ugyanezt a pihenőrészt kétféleképpen is megvalósítani. Addig is nézegessétek azt a Pinterest táblát, ahová az inspirációkat gyűjtöttem. :-)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr712694139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása