Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Titkos fűszerek egy nappali berendezéséhez

2017. augusztus 12. 17:26 - Bencsikné Mészáros Csilla

Az előzőekben megnéztük, milyen elrendezéssel lehet mindhárom funkciót (pihenést, munkát, játékot) megvalósítani. Most beszéljünk arról, mi minden kell még ahhoz, hogy harmonikus összképet kapjunk, és hogyan lehet a pihenőrész kialakításán még egyet csavarintani.

Megalkuvást jelentett a világosbarna színű hidegburkolat, amivel szemben csupán esztétikai kifogásaim voltak. A csere a tulajdonosokat is foglalkoztatta, de a birtokbavétel és a beköltözés közötti 5 nap nem nyújtott erre lehetőséget, ezért ezt későbbre kellett halasztani. Ugyanebből az okból kifolyólag a dekortapéta helyett maradtunk a festésnél. A hosszú főfalra pasztel türkizt (RAL6034-es színt) választottam, amihez nagyon jól passzol a meglévő bézs-barna IKEA kanapé és a Rosklide síkszövött szőnyeg is. Ezt a terméket kül-és beltérre egyaránt ajánlják, sima felületének köszönhetően jól porszívózható, ami három gyermek mellett nagyon fontos szempont volt!rosklide.jpg

Fotók: http://www.ikea.com

Az árnyékolást alapvetően redőnyök fogják megoldani, így csak fényáteresztő függönyt kellett javasolnom. A modern berendezéshez egy nagyon egyszerű, letisztult karnist és fényáteresztő függönyt választottam. A Vidga karnisok sarokelemmel kiegészítve elegánsabb hatást keltenek. Függönynél jó választás lehet egy sima (nem mintás) uni organza függöny. Ez a voilá és az organza „keveréke”, kevésbé gyűrődős fajta (vasalni azért ezt is kell). Azért ajánlottam a Diego-t beszerzési helyként, mert elég sokféle függönyből tartanak készletet és a méretre vágás, illetve a szegés mindig ingyenes. Csak a behúzó-szalag rávarrásáért kell fizetni (159 Ft/átvarrt méter), ami elenyésző költség, de óriási segítség. Max. 10 napon belül elkészül a varrás. A részletes feltételekről itt olvashatsz.

Az általános világításnál fontos szempont volt, hogy ne legyen zavaró az izzó fénye, ezért csak olyan világítótestek jöhettek számításba, ahol valamilyen búra(féleség) takarta az izzót. A következő mennyezeti lámpákat néztem ki, amelyeket kiegészítettem állólámpával az íróasztal mellett. Mivel a gyermekek még igen kicsik, ezért az állólámpákat mindenképpen ki kell kötni és a fali lámpák vezetékeit is érdemes a falhoz rögzíteni, hogy ne legyenek balesetveszélyesek. Igény szerint lehetne fali olvasólámpákat a kanapé mögé szerelni, hogy a kanapén olvasáshoz plusz (helyi) fényt adjon.

A jelenlegi burkolat mellett szerintem megtartható a meglévő Bestä tárolóbútor (fekete-barna korpusz, magasfényű fehér frontok), néhány változtatás mellett. A felső „itt nyomd meg” szerkényeket megtartanám, de a nyitott polcos részeket eladnám (lehetetlen rendet tartani rajta…). Ezt kiegészíteném még egy 120 cm széles elemmel aszimmetrikus elhelyezéssel. A TV alatti részből csak a 120 cm széles, ajtós elemeket hagynám meg, amit kiegészítenék két fiókos elemmel. Ez egy nagyon költséghatékony megoldás, ugyanakkor abszolút jól is használható. Arra az esetre, ha mégsem szeretnék a házigazdák ezt a kombinációt (túl komornak tartották a fekete-barna vázat), akkor javasoltam, hogy cseréljék fehérre a vázat. Egy fokkal még ez is gazdaságosabb, mint a teljes csere. Teljesen eltérő színeket csak abban az esetben választanék, ha lecserélik a burkolatot. Akkor ezeket összehangolva jó választás lehet akár a fehérre pácolt tölgy is (tölgy színű lamináltak nagy választékban kaphatók). A színes felületekkel sincs baj, de akkor a kanapé mögötti területtel és a szőnyeg színével is stimmelnie kell. Plusz ezekre azért könnyebben ráun az ember, én maradnék a standard színeknél.
besta-tv-tar-komb-uvajt-feher_0352422_pe537666_s4.JPG

Fotó: http://www.ikea.com

Mivel a tulajdonosok elvárása a dohányzóasztallal szemben, hogy csak lerakófunkciót kell teljesítenie, alsó polc nélküli darabokat választottam. A kerek forma ellensúlyozza a sok szögletes formát a nappaliban, sokkal lágyabb hatása van. A két darabból összeállítható kollekció modern és mobil is.

Fotók: https://jysk.hu

És most nézzük meg, hogy két dolog változtatása is milyen sokat jelent a kanapé körüli részen!dia12.JPG

Az A verzióban megtartanám a meglévő fiókos állószekrényt (ennek váza a korábban tárgyaltak függvénye), a kanapé feletti részt kör alakú tükrökkel dekorálnám (a tükör megsokszorozza a fényt, de kerek formájával szintén lágyít is.) – a Vivre-n rengeteg formájú és stílusú tükör kapható. Olyasmi elven működik, mint a Tchibo kampányai, a termékek csak bizonyos időszakokban rendelhetők. Szerintem az egyszerű kerek forma is tökéletes választás, de bátran lehet merészebben is választani, egy karakteres darab remek fókuszpontot adhat.

Fotók: https://hu.pinterest.com

A B verzióban a fiókos állószekrény helyett betennék egy állólámpát az olvasáshoz, tükrök helyett képtartó polcokat tennék, kb. harmados eltolással egymás felé. Ezen lehetne óra és néhány print is. Olcsó lelőhely például az Etsy.  

Fotók: https://hu.pinterest.com

Egy DIY ötletre is bátorítottam a házigazdákat, ami minden otthon ékessége lehet, egy korábbi bejegyzésemben megosztottam tapasztalataimat, és van egy kis tutorial is. Nagyon nagy élmény együtt valamit alkotni! Még büszkélkedni is lehet vele, ráadásul sokkal olcsóbb, mint venni egy kész művet.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr8512726970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása