Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Eggyel nő a tét

2017. február 08. 09:00 - Bencsikné Mészáros Csilla

Nem sokáig ücsöröghettünk babérjainkon az első babaszoba megtervezése után, hiszen néhány hónappal Janka első születésnapja után megtudtuk, hogy kistestvére fog születni. Ment az osztás/szorzás, mérlegelés, ki kivel és hol aludjon. Már volt némi tapasztalatunk első csemeténk alvási (és nemalvási) szokásairól, így úgy döntöttünk, hogy a babaszoba babaszoba marad, "nagylányunk" pedig új szobába költözik. Máig nem tudom megmondani, hogy csak a ragaszkodás volt-e még nagyon erős bennem az első kuckóhoz, vagy csak kerestem az újabb ötleteket, de az biztos, hogy nagyon fellelkesültem.

Tiszta lappal

Egy teljesen üres szoba... micsoda lehetőségek... és ekkor olvastam először a Pinterestről egy magazinban. No, ez ám a kiapadhatatlan inspiráció-forrás! Nagyon sokat nézelődtem gyerekszoba kategóriában (miután azt is megtudtuk, hogy ismét lányunk lesz, akkor már csak a lányszobákat), amikor megtaláltam a pöttyöket. Vagy a pöttyök találtak meg engem, erre nem emlékszem pontosan. :-) Nosza, fel is vettem újra a kapcsolatot régi kedves kollégámmal, aki vállalta, hogy öntapadós felületre nyomtatja az általam kért méretű és színű köröket. Az igazán vidám összhatás kedvéért háromféle színt (pink, világos rózsaszín, barna) és kétféle méretet választottam. Úgy terveztem, hogy ezeket  két oldalra applikáljuk, a másik két oldalfalat pedig a barnára festjük.

pin_inspiraciok.jpg

Beszerzés

Ma már a bútorok megtervezésével/elrendezésével kezdeném a sort, de akkor azok a pöttyök totálisan kibillentettek az egyensúlyomból. :-) Így minden más csak ezek után következett. Azért döntöttem a fehér színű bútorok mellett, mert olyan darabokat kerestem, amik hosszú évekig kiszolgálhatják a lányokat, de a kiegészítők vagy a falak színének változtatásával mégis teljesen új szoba is kialakítható.

Részletek

A nem túlságosan kedvelt rácsos ágyat felváltotta egy igazán óriási ágy, a maga 90 cm x 200 cm-es méretével. Janka kétévesen körülbelül háromszor is  elfért volna benne, de sok esetben, pl. betegségeknél nekünk is előny volt, hogy kényelmesen mellé tudtunk feküdni. A leesésgátló sokáig szükségeltetett (igazából még ma is) egy éjszakai ringlispil számára :-). A Meblik bútoráruházból rendelt ágy alsó, kihúzható fiókjában (ágyneműtartó) pedig még egy matrac is elfér, ami szintén jó alternatív fekhely lehet a szülőknek/vendégeskedő nagyszülőknek vagy a kis barátoknak. A mi modellünk a mostani Nordic fantázianevű stílusához hasonlít leginkább.

bb_photoshop-001.jpg

Költséghatékonysági és méret-optimalizálási szempontból a szekrényeket már asztalossal, egyedi méretben csináltattuk. A ruhák tárolására egy 100 cm x 60 cm x 210 cm-es, polcos/akasztós/fiókos gardróbot, a játékoknak egy polcos szekrényt, a "kincseknek" egy görgőkkel felszerelt éjjeli szekrényt készítettünk. A gurulós kisszekrény könnyen mozgatható, ami az ágy kihúzásánál számít igazán.

bb_photoshop1-002.jpg

Ami a babaszobából kimaradt, de innen már nem hiányozhatott, az a szőnyeg. Egy rózsaszín, baglyos IKEA szőnyeget választottunk. Talán jobb választás hosszú távon, ha figurás helyett egyszínű vagy geometrikus mintájút veszünk, mert ezeket a szoba átfestésével, vagy a kiegészítők megváltoztatásával sem kell száműznünk, ha úgy tetszik, együtt nő a csemetével. 

Az első évben, amíg csak Janka birodalma volt,  egy kis kézműves sarok (asztalka két székkel) is elfért. A Kritter kisbútorokat a mai napig szeretik. Amire itt figyelni kell, hogy a bútorra folyt festék/filctoll nyomot még frissen kell letörölni, mert könnyen beszívódik a bútorba. A miénken eléggé meglátszik a fokozott igénybevétel. :-)

A tornyosuló dresszkupac ellen is van megoldás! Gondolom nemcsak lányos házaknál van használatban egyszerre 3-4 váltás hacuka a különböző királynős és nemkirálynős elfoglaltságokhoz (fiúknál királyfi vagy szuperhős változatban???), de az előbbi esetben tuti mindent beborítanak a ruhák... ezért beszereztünk a gyerekek méreteihez igazított Krokig ruhaállványt, amit nagyon megszerettünk.

A könyvek tárolására megfelelő kapacitást kell tervezni (és a mostani elgondolásunkat legalább meg kell triplázni :-)), ugyanis utólag nehezebb pótlólagos polcokat/szekrényeket beilleszteni a szobába. Ami még nagyon jól mutat, és megkönnyíti a 'Mit olvassunk?' kérdés megválaszolását, az a könyvgaléria. Jól átlátható, tetszőlegesen variálható, igazi esztétikai élményt nyújtó minitárlat. Hátránya, hogy viszonylag helyigényes, kisebb szobákban luxusnak számít ennyi helyet áldozni egy tucat könyvért. 

bb_photoshop4.jpg

Ha fontos az összhatás, akkor nem szabad figyelmen kívül hagyni az ágytakarót és a párnahuzatokat, hiszen nagy kiterjedésükkel domináns hatásuk van. Hosszabb távon szerintem az egyszínű ágytakaró jobb választás. Olcsóbb és egyszerűbb a párnahuzatok cseréje, a motívummal ellátottak legtöbb esetben homogén alapon jobban mutatnak. Én a lila ágytakaróhoz rózsaszín kockás, pöttyös és baglyos anyagokból varrtam párnahuzatokat.

A plusz

Az extra kategóriába sorolnám az egyedi, hímzett, illetve papírból, gombokból ragasztott képeket, a madáretetőhöz applikált madársziluetteket, vagy a maradék kerítéslécből fabrikált magasságmérőt. Nagy kedvencem Franta Ági Staarlight lámpája, ahol nemcsak a "búra", hanem a patentok színe is variálható. Én a fehér lámpához világos rózsaszín patentokat választottam.

bb_photoshop3.jpg

Aztán persze hamar eltelt úgy másfél év, ami azt hozta magával, hogy a lányok össze kívántak költözni a pöttyös szobába. Így bekerült még egy fehér ágy (ezúttal az IKEÁS Sundvik), és a kis asztalnak a székekkel mennie kellett. Mára elmondhatom, hogy a szoba a nagy átöltözések, babaaltatások, toronyépítések színtere lett, megkezdődtek a lámpaoltás utáni susmorgások. Jó érzés látni, ahogyan belakják a teret, ahogyan büszkén mutogatják a hozzánk érkező látogatóknak is az ő birodalmukat. Szívet melengető érzés... noha az egész otthonra magára érvényes, hogy a részletektől lesz igazán személyes és egyedi, de ez a gyerekszobára halmozottan igaz! Érdemes rá a lakás szerves részeként tekinteni és legalább olyan gondosan megtervezni, mint mondjuk a konyhánkat vagy a fürdőszobánkat - a munka ugyanaz, de az öröm ezerszeres!

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr1412130273

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása