Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Dobd fel képekkel! - kreatívan

2017. március 01. 21:30 - Bencsikné Mészáros Csilla

A legjobb dolog, amit az otthonoddal tehetsz, hogy beborítod képekkel! Ha némileg túlzás is ez az állítás, az mindenesetre igaz, hogy a képek/fotók/festmények a legegyszerűbb helyiséget is feldobják. Mutatnak egy kicsit magunkból is persze, megkapó családi pillanatokat, emlékeket, vagy művészettel kapcsolatos beállítódásainkat, élet mottónkat. Akár színes, akár fekete-fehér, keretes vagy keret nélküli kiakasztani valónk van, ne hagyjuk a fiókban vesztegelni! Többféle mód is kínálkozik házi galériánk megnyitásához, és most megosztom a számomra legkedvesebbeket.

Keretben

Természetesen erre a megoldásra gondolunk elsőre, ha képekről van szó. A képkeretező által rámázott fotók és alkotások ma már inkább csak kuriózumnak számítanak, a lakberendezési üzletek ezerféle méretben és kivitelben kínálnak mezei halandók által is kezelhető kereteket, elérhetővé téve ezzel mindenki számára emlékei igényes megjelenítését. Ha megvettük a kívánt darabokat, akkor már csak azt kell eldöntenünk, hogyan állítjuk ki azokat.

Fali kollázs kollekció

A fali alakzat személyes kedvencem, leginkább vegyes méretű, stílusú és színű keretekkel megvalósítva. Hátránya, hogy nem 5 perces projekt, érdemes előre tervet készíteni. Úgy kerülhetjük el a sűrű szitkozódást az eltérő pozíciójú akasztók miatt (férj segítsége esetén még kritikusabb a helyzet :-)), ha összeragasztunk néhány kartonpapírt, leterítjük a földre és elrendezzük rajta a képeket. A vonalzóval való beállítás után rajzoljunk körbe minden darabot, jelöljük be az akasztók helyét, majd rögzítsük a kartont a falra, és verjük be a jelölés szerint a szögeket. Végül távolítsuk el a papírt és rakhatjuk is  fel a képeket. Ezt a folyamatot egyszerűsíti le az IKEA egyik terméke, a MÅTTEBY fali sablonjai. Minden fali sablon különböző méretű és eltérő számú képkerethez alkalmas - hogy pontosan melyikekkel kombinálható, azt a leírása tartalmazza. Attól sem kell megijedni, ha nem egy tucatnyi kifüggeszteni valónk van, hiszen a sablon több kisebb részre is "darabolható". Kis ráfordítás mellett bárki szuper kollázst készíthet! Tovább lehet tupírozni a dolgot, ha a képeket különféle tárgyakkal vegyítjük - például tükrökkel, trófeákkal vagy  egyéb dísztárgyakkal. A téma vegyessége - vagyis családi fotók, művészi képeslapok, nyomatok, grafikák együtt - szintén tetszetős összhatást kelt.keretben_kollazs.jpgkeretben_kollazs7.jpg

Házi képgaléria

Aki gyakran cseréli a dekorációt, választhat egyszerűbb módszereket is: csíptesse drótra az alkotásokat, vagy szerezzen be képtartó polcokat. Előbbire gazdaságos megoldás az IKEA eredetileg függönysín funkciót betöltő terméke, ami a kiegészítő csíptetőkkel kombinálva igen nagyszámú kép kifüggesztésére alkalmas. A képtartó polcok többféle méretben (általánosságban 50-110 cm között) elérhetők, és ugyancsak tetszőleges számú variálási lehetőséget adnak. Nemcsak képek, hanem könyvek kiállítására is remekül alkalmasak, ahogyan az nálunk a lányaink szobájában megvalósul. Ha egy kicsit megcsavarnánk vagy színesítenénk a dolgot, remek képtartó polcokat varázsolhatunk fűszertartó polcokból is. Ehhez az átértelmezéshez (naná hogy IKEA) némi dekorfesték és ízlés szerint csiszolópapír szükségeltetik (ha kopottas hatást szeretnénk) ... és voilá!

Még több csináld magad!

Ha csillapíthatatlan az alkotóvágyunk, és nem sajnáljuk az időt sem, akkor szinte bármiből készíthetünk kollázskeretet. Nagyobb méretű üres képkeretből (cirádás előnyben!), kiszuperált ablakkeretből, ruhafogasból, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem.

Az én fantáziámat legutóbb egy faágról füzérként lógó installáció mozgatta meg, amit el is készítettünk. Az ág láncos akasztót kapott, a képeket pedig damil fűzi össze. Ellensúlyként a nyírfából lefűrészelt kis korongok szolgálnak. A stabilitást tovább növelné, ha dupla damilszál tartaná a fotókat, ezt legközelebb letesztelem! :-)

nyirfa.jpg

Lecsupaszítva

A fenti megoldásokban közös pont, hogy igényelnek némi szerelést, fúrás-faragást, kalapálást és anyagi ráfordítást. Ha jómagunk nem vagyunk barkács-fenegyerekek és nincs is a családban senki, aki segíteni tudna, vagy éppen szűkös az erre fordítható anyagi keretünk, akkor sem kell lemondani emlékeink, inspiráló képeink kiállításáról. Egyszerűen csak ragasszuk őket a falra! Mondjuk dekor tapaszok segítségével. 

2017-02-28.jpg

Ez is jó valamire?

Akár az újrahasznosítás, akár az egyedi alkotás vágya vezérel, érdemes körülnézni lomnak vélt dolgaink között, hátha találunk valamit, ami egy kis ráfordítással emlékeink, inspirációink őrzője lehet.  Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, én is szétnéztem szüleim padlásán, és egy sok évvel az erdőben talált agancsra bukkantam. Azt remélem, hamarosan ez a "trófea" is bekerülhet otthonunkba, és kedves pillanatok őrzője lehet. Folytatás következik! :-)

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr7512295225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása