Ahol gyerek lennék

De felnőttnek lenni legalább olyan jó

Hímzőkeretbe szőtt történetek

2018. március 20. 21:30 - Bencsikné Mészáros Csilla

Pontosabban hímzett/varrt/foltvarrt sztorikról van szó. Először a Pinteresten botlottam a témába, de aztán Instagramon felfigyeltem Helloevusra, aki gyönyörű variációkat készítve kihozza a témából a maximumot. Miről is van szó? Egy hímzőkeretbe feszített textilbe (ami lehet vászon, lenvászon, dzsörzé, karton, keresztszemes hímzésekhez használt anyag) hímzéssel, horgolással, rátéttel vagy festéssel kis történeteket alkot.

A témák igazán sokszínűek, nem korlátozódnak csak gyerektémákra, bár kétségtelenül abból van a legtöbb. Én is imádom a kedves állatkás, virágos, járműves képeket, de nagy kedvenceim az egyéb montázsok is, amikor a különböző anyagok és díszítési technikák keverednek és egy nagyon sajátos hangulatot teremtenek.

A hímzőkeret számomra egyébként is egyfajta jolly joker dekor-kellék, remek alapanyagnak bizonyultak a Mikulás-kuckóban mint csillagok és készült már gomb-óra is belőle a fodrászüzletbe és egy másik fajta ketyegő a lányaim szobájába és ne feledkezzünk meg Zsuzsa barátnőm horgolt álomfogóiról sem. Ha nem akarod túlvariálni a dolgot, akkor csak feszíts bele szép textileket, vagy akár csipketerítőt. Minél több van belőlük, annál jobb, együtt még jobban mutatnak. Lehetnek különbözőek is, ha a tárgykör, textúra, vagy a szín összeköti őket, nyert ügyed van!

Visszakanyarodva aktuális témánkhoz: ami az alapanyagokat illeti, gyakorlatilag bármit felhasználhatsz, amit otthon találsz! Fonalak, gyöngyök, gombok, mintás textilek, barkácsfilcek… mind-mind jól mutatnak. Először persze szükséged lesz egy himzőkeretre. Felhasználhatod a nagymamádét, anyukádét és akkor extra személyes jelentőséggel fog bírni, de ehhez a projekthez nincs szükség nagy masszívitásra, bőven megteszi egy főleg dekorációs célra szánt darab is. Kipróbált lelőhelyem erre az Opitec, nagyon jó áron rendelhetsz innen kétféle méretben is. Ezután pedig nézz szét otthon a varrós-dobozban (nem is tudom, mindenkinek van ilyen???), inspirálódj (mondjuk ebből a Pinterest-es mappámból) és alkosd meg a te képedet!

Forrás: https://hu.pinterest.com

Ha az ötlet tetszik, de egyedül nem vágnál bele, akkor kövesd facebook oldalamat és jelentkezz következő workshopomra, ahol együtt felfedezzük az ebben rejlő lehetőségeket! Nagyon kíváncsi vagyok, ki mivel rukkol majd elő, hisz ez egy nagyon izgalmas "svédasztal", mindenki azt szed a "tányérjára", amit csak a szeme kíván!

 A workshop dátuma: 2018. április 8. vasárnap délután 15:30-tól 17:30-ig, helyszín most is a váli Könyvtár lesz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://aholgyereklennek.blog.hu/api/trackback/id/tr9113750166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása